Dilles un to audzēšana dārzā

Dilles ir garšaugs, kas audzēts un izmantots daudzās pasaules daļās, un tās ir pazīstamas ar savu raksturīgo garšu un aromātu. Dilles var sasniegt augstumu līdz pat 90 centimetriem, un to lapas ir plānas, pagaras un spēcīgi smaržojošas. To ziedi ir gaiši zaļi un apvienojušies ziedkopās, sēklas ir mazas, apaļas un tumšākas krāsas.

Diļļu izmantošana ir plaši izplatīta dažādos ēdienos un dzērienos visā pasaulē, un tās tiek uzskatītas par vienu no galvenajām garšvielām daudzos ēdienos. Dilles tiek izmantotas arī kā medicīnas augi, lai mazinātu dažādas veselības problēmas, piemēram, kuņģa problēmas, galvassāpes un nogurumu. Diļļu zaļumi un sēklas ir bagātas ar dažādām uzturvērtīgām vielām, un to lietošana var būt noderīga veselībai. Tāpat diļļu zaļumi un sēklas ir daudzsološas augu aizsardzības līdzekļos, un tās tiek izmantotas, lai aizsargātu citus augus no dažādām kaitēm un slimībām.

Diļļu izcelsme

Diļļu izcelsme nav precīzi zināma, taču tās ir plaši izplatītas un audzētas daudzās pasaules daļās, tostarp Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā. Tās tiek uzskatītas par senām garšaugiem, un daži arheoloģiskie atradumi liecina, ka diļļu sēklas tika atrastas egļu riekstu kārbas, kas datētas ar 3000. gadu pirms mūsu ēras.

Kā audzēt dilles

Lai audzētu dilles dārzā, ir jāveic daži soļi, lai nodrošinātu tām labu augšanu un ražu. Pirmais solis ir atrast vietu, kur dilles varēs saņemt pietiekami daudz saules gaismas un kur tās būs pasargātas no vēja. Dilles var augt dažādās augsnēs, taču labākā ir viegli caurlaidīga, mitra un mēreni skāba augsne. Pirms stādīšanas, augsni var sagatavot, pievienojot kompostu vai mēslojumu, lai nodrošinātu dilles ar nepieciešamajām barības vielām.

Stādīšanas laikā dilles sēklas var izkaltēt, lai tās ātrāk parādītos. Lai to izdarītu, sēklas var ievietot ledusskapī uz dažām dienām, pēc tam tās var stādīt dārzā. Dilles var stādīt gan atsevišķās kastītēs, gan kopā ar citām garšaugiem, piemēram, pētersīļiem vai koriandru.

Pēc stādīšanas dilles prasa regulāru laistīšanu, lai augsne paliktu mitra, bet ne pārāk mitra. Lai iegūtu lielāku ražu, dilles var katru nedēļu apbērt ar mēslojumu, kas satur daudz fosfora un kālija. Dilles parasti sāk ražot apmēram pēc sešiem mēnešiem, un tās var novākt, kad zaļumi sāk sausināties un pirms sēklas kļūst tumšākas un cietākas. Atkārtotu stādīšanu var veikt atkal pavasarī vai vasaras sākumā.

Kādas īpašības piemīt dillēm

Diļļu augi ir pazīstami ar savu raksturīgo garšu un aromātu, un to zaļumi un sēklas tiek plaši izmantotas, lai garšotu ēdienus un dzērienus. Tās ir arī bagātas ar dažādām uzturvērtīgām vielām, un to lietošana var būt noderīga veselībai.

Dažas no diļļu īpašībām ir:

  • Diļļu zaļumi un sēklas satur daudz C vitamīna, kas ir labi imunitātes uzlabošanai un var palīdzēt pasargāt organismu no dažādām infekcijām.
  • Diļļu sēklas satur arī daudz kalcija, kas ir nepieciešams normālai kaulu un zobu veselībai.
  • Diļļu zaļumi satur arī daudz kālija, kas var palīdzēt mazināt asinsspiedienu un uzlabot sirds un asinsvadu veselību.
  • Diļļu sēklas ir bagātas ar dzelzi, un tās var palīdzēt cīnīties pret anēmiju un uzlabot asins darbību.
  • Diļļu zaļumi un sēklas satur arī daudz Omega-3 taukskābju, kas var palīdzēt uzturēt zemu holesterīna līmeni asinīs un samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.

Tāpat diļļu zaļumi un sēklas ir izmantotas augu aizsardzības līdzekļos, un tās tiek izmantotas, lai aizsargātu citus augus no dažādām kaitēm un slimībām. Tās ir arī efektīvas pret dažādiem kaitēkļiem, piemēram, tārpiem un ērčiem, un tās var palīdzēt pasargāt citus augus no šiem kaitēkļiem.

18 komentāri par “Dilles un to audzēšana dārzā

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Pin It on Pinterest